Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out voorkomen? Hoe doe je dat nu we meer dan ooit thuis werken? Thuiswerken vraagt namelijk veel van je. Je zit het grootste deel van de dag alleen achter je scherm, je bent minder onderweg en er zijn minder spontane gesprekken bij de koffieautomaat. Veel van wat er gebeurt in de interactie tussen jou en de ander gaat over emotie. Die emoties heb je nodig om te kunnen voelen hoe het met je gaat. Je krijgt bijvoorbeeld een compliment (blij), je bijdrage wordt toch niet zo goed ontvangen (bedroefd), je baas vraagt of je even langskomt (bang), die collega die de kantjes ervan af loopt heeft weer zijn bijdrage voor het project niet levert (boos). Omdat we mens zijn, gebeurt er ook als we thuiswerken van alles in dat deel van ons. Om te voorkomen dat de spanning te veel oploopt, is het nodig regelmatig het gesprek aan te gaan, juist online!

In deze tijd van veel thuiswerken zijn diegene die makkelijk doorpakken, de harde werkers, diegene die de grootste kans lopen op een burn-out. Een burn-out ontstaat niet plotseling. Stukje bij beetje brokkelt de motivatie en inzet af en glijdt zo iemand in een mogelijke burn-out. Een burn-out is een reactie van het lichaam op overbelasting. In het kort komt het erop neer dat je accu leeg is. Als je te lang te veel van je lijf vraagt dan zorgt dat lijf zelf voor een rem. Gelukkig maar. Wil je lekker in je vel blijven zitten en voorkomen dat je overspannen raakt?

Met deze 5 tips blijf je in contact met je collega’s en voorkom je burn-out.

5 tips om online contact te maken

1. Neem de tijd
Stilte is sowieso spannend, online stilte nog veel spannender.
Toch is het belangrijk om te connecten. En de ander te zien.

2. Wees duidelijk in de procedure en schep een kader
Zoek je ‘zomaar’ even contact om te weten hoe het is, benoem dat.

3. Begin bij jezelf
Ben je benieuwd hoe de ander zich voelt en wat er speelt? Vertel eerst zelf hoe jij je voelt.

4. Het mag ongemakkelijk zijn
Sta je zelf toe dat het online lastig is en ongemakkelijk mag zijn. Tot vier maanden geleden deed je dit niet of nauwelijks.

5. Wees je bewust van de omgeving van de ander.
Hoe privé zit je collega? Een woonkamer waar partners en kinderen binnen kunnen lopen, voelt waarschijnlijk minder veilig om je uit te spreken dan een eigen werkkamer in huis.

Blog Burn-out voorkomen

Share This Story, Choose Your Platform!