30-urige werkweek.

Is minder werken de oplossing om een burn-out te voorkomen?

CNV

Alarmerende cijfers uit een onderzoek van vakbond CNV. 21% van de medewerkers uit het onderzoek blijkt tegen burn-out aan te zitten. Bij een werkende bevolking van 9 miljoen zijn dat een 1.890.000 mensen. Dat zijn er nogal wat. CNV pleit voor een 30-urige werkweek. Minder uren werken zou volgens CNV burn-out voorkomen. Ik denk dat het anders moet. Je kunt als organisatie een enorme efficiëntieslag maken als je veel meer dan nu het geval is, gaat kijken naar wat elk individu aankan, in plaats van iedereen 30 uur te laten werken.

Minder werken

Niet minder werken gaat burn-out voorkomen maar bewust worden van wat je aankan gaat gezonde en productieve medewerkers opleveren. Het gaat dan om medewerkers bewust te maken van wat het hoofd wil, het hart vol van is en het lichaam aankan en dàt in perfecte balans brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage mensen dat tegen burn-out aanzit is toegenomen van 11 naar 21%. Die toename komt voor een groot deel door de gevolgen van de coronapandemie, meer thuiswerken, minder sociale contacten en minder sociale controle. Door de pandemie en de discussie nu over hoe we ons werk vorm moeten geven is dit het perfecte moment om daar als organisatie een slag in te maken. Je moet jezelf als organisatie de vraag durven stellen ‘hoe geef ik vorm aan een organisatie waarin medewerkers gelukkig, efficiënt en productief zijn?’.

Balans vinden

Dat doe je door medewerkers plek te geven vanuit de perfecte balans tussen dat wat het hoofd wil, het hart vol van is en het lichaam aankan. Om met die laatste te beginnen, dat is ook het deel in de balans waar een burn-out begint. We hebben slecht geleerd wat ons lichaam aankan, of we denken dat ons lichaam veel aankan. Totdat ons lijf echt niet meer kan en dan stopt het. Iemand met een burn-out is niet meer in staat om zelfs de kleinste opdrachtjes of taken uit te voeren. Het lijf stopt met het uitvoeren van opdrachten, gelukkig maar, anders zouden de gevolgen catastrofaal zijn. Wat het lichaam aankan is het (opnieuw) leren aanvoelen van de eigen grens. Het kunnen luisteren en toegeven aan de signalen van het lichaam wanneer het zegt, ‘het is genoeg. Er moet nu rust genomen worden’. Dat gaat de meeste van ons erg slecht af. Goed voor jezelf zorgen gaat over de balans kennen tussen inspanning en ontspanning, over weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen en voor jezelf moet kiezen. Dat is nog niet zo makkelijk.

Juiste flow

Door de balans te vinden tussen die drie ontstaat er energie en komen inspannen en ontspannen in evenwicht. Dat weten we vaak wel maar er naar luisteren is nog niet zo makkelijk. We willen te veel en moeten te vaak. Willen en moeten wordt gestuurd vanuit ons ratio. Ons hoofd dat de hele dag aanstaat en van alles moet. Het is helemaal prima om te weten wat je ambitie is en je hoe je die wilt bereiken maar niet zonder ook naar je hart en lichaam te luisteren. Pas als die met elkaar in balans zijn ontstaat er energie en de juiste flow. Zo kom je voor elke medewerker tot de perfecte werk-privé balans en ontwikkel je een organisatie met gelukkige, effectieve en productieve medewerkers. Of die dat nu voor 20, 30 of 40 uur in de week doen.

30 urige werkweek

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?