Echt contact maken? Laat vaker je hart spreken!

Echt contact maken doen we met ons hart. Een blog over vitaliteit van het hart en over hoe we op een andere manier online contact moeten maken om fit en vitaal te blijven.

Geen energie meer

We zaten samen in de tuin. Mijn goede vriend Paul en ik. Het was laat in de avond, we hadden een groot vuur gemaakt in de vuurkorf en spraken met elkaar over het leven in het algemeen en hoe het met ons beiden ging in het bijzonder. Dat doen we vaak. Meestal op een terras, in een koffietentje, een restaurant of kroegje. De laatste maanden vooral in de tuin. Een van de weinige plekken waar we nog kunnen zijn. We kregen het over hoe het met werken ging, Paul zuchtte en zei: ‘Ik merk dat ik steeds minder energie heb. Ik moet me zo overal toe zetten’. Dat verbaasde mij enorm. Paul staat model voor alles wat gaat over energie en aanpakken. Als er iemand is die er altijd vol voor gaat is hij het wel. ‘Oh joh, wat dan? Weinig uitdaging?’, vroeg ik hem. ‘Volop uitdaging. Maar ik krijg geen energie meer van wat ik doe’, zei hij. ‘Ik heb het net zo druk, of misschien wel drukker, switch van de ene vergadering naar de andere en ik krijg er geen energie van.’ Na tien maanden thuiswerken, tien maanden online zijn, wist hij niet meer waar hij de energie vandaan moest halen. Wie niet, zou ik bijna zeggen. ‘Ja, dat herken ik wel ja’, zei ik tegen hem.

Mensen hebben mensen nodig

Tien maanden lang alles uit jezelf halen en weinig tot geen fysieke sociale contacten, vreet aan je energievoorraad. Mensen hebben mensen nodig. Wij hebben mensen nodig om ons te laten weten dat we bestaan. We hebben de fysieke nabijheid nodig om ons te kunnen verbinden. Want dat is wat we ten diepste willen; ons met elkaar verbinden. Iedereen. Ook met collega’s. Als het gaat over vitaliteit dan zorgt de verbinding met de ander voor een vitaal hart. En een vitaal hart hebben we, naast een vitaal hoofd en vitaal lijf, nodig om optimaal te functioneren, om je volledig in te kunnen zetten maar vooral om mens te zijn.

Ik vertelde Paul over hoe belangrijk fysieke nabijheid is en hoe ons dat energie geeft. ‘Nou, dat klopt wel ja,’ zei hij. ‘Ondanks dat ik mijn collega’s iedere dag online zie, geeft het me weinig energie’. Hij gooide nog een blok hout op het vuur. ‘Wat we dan vergeten,’ zei ik ‘is dat we in ons lijf het gemis ervaren. Zodra we in ons lijf het gemis aan nabijheid kunnen ervaren, kan er ook weer energie stromen’. We staarden in de vlammen. Het was stil, voor een moment. Toen zei Paul: ‘Maar goed, als straks de horeca weer opengaat dan komt het wel goed.’ We grinnikten.

Inhoud en betrekking

Het gesprek met Paul liet me niet los. Wat gebeurde er met hem in het online werken en wat zou hij nodig hebben om meer energie te krijgen? De vraag die bij me opkwam was: Wat maakt je hart een vitaal hart en wat heb je nodig om dat hart weer te kunnen laten spreken? Want volgens mij zit daar het energielek. Hier is waar het om gaat. Het verschil tussen online en fysiek contact hebben gaat over het verschil in communicatie op inhouds- en betrekkingsniveau, anders gezegd, de wisselwerking in het contact tussen de taak en de relatie werkt anders. In de offlinewereld, zodra er fysiek contact is, is de interactie tussen inhoud en betrekking veel meer organisch. De processen in de interactie wisselen elkaar onbewust af. Dat komt omdat er, veel meer dan bij online contact, non-verbale interactie is. Die non-verbale communicatie geeft je, onbewust vaak, een schat aan informatie. Wat speelt er bij de ander wat we niet direct uitspreken? Hoe voelt de ander zich? Wat vindt hij of zij van mij? Allemaal vragen die in het contact getriggerd worden. Ook je intuïtie, je onderbuikgevoel, spreekt mee. We zien en voelen veel meer van elkaar.

Dat zien en voelen is er veel en veel minder als je online in contact bent. In de onlinewereld is er een veel hardere scheiding tussen inhoud en betrekking. En doordat je veel sensaties mist, minder waarneemt, is inhoud over het algemeen makkelijker online. Je hebt vast wel gemerkt dat vergaderingen bijvoorbeeld veel efficiënter zijn omdat er meer ruimte is voor de inhoud.

Echt contact maken doen we met ons hart

Toen ik dit zo uitgedokterd had, belde ik Paul. ‘Luister’, zei ik. ‘Ik heb een idee, probeer dit eens uit: Je kunt meer investeren in de betrekking. Letterlijk ruimte maken voor het contact. Dat kan door smalltalk, het uitwisselen van ditjes en datjes. Liever nog kijk je naar wat er nodig is om in contact te komen met de ander. Echt contact maken met de ander doe je met je hart. Daar maken we verbinding.’ Hij was even stil en zei toen, ‘Ok, maar hoe doe ik dat?’. ‘Probeer vandaag of morgen de volgende oefening eens en kijk of er meer verbinding is met de ander. Als er meer verbinding is kan de energie weer stromen.’ Ik legde hem de volgende oefening voor:

Oefening echt contact maken

Zodra je online in contact bent met een ander, richt je je aandacht eerst naar binnen. In gedachten maak je contact met je hart (dat kan door je hart te lokaliseren en te visualiseren, te voelen of horen kloppen of je handen warm wrijven en dan op je hart te houden). Vervolgens maak je contact met de ander. Terwijl je dat doet probeer je bewust te zijn van het contact tussen jou en de ander en probeer je bewust te zijn dat dat contact via het hart loopt. Zo maak je online, hartverbinding.

Het werkt! Echt. Probeer het uit en als je dat doet zou ik het leuk vinden als je me laat weten wat het je oplevert.

Allard Klok

Contact maken?

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?