De touwtjes uit handen

psychopathische karakterstructuur

Toen Anne, mijn vrouw, mij laatst voorstelde om weer meer te gaan coachen reageerde ik nogal boos en geprikkeld. Waar bemoeide ze zich mee? Ik ben toch prachtige trainingen aan het geven? Ik werk me een slag in de rondte. Is het weer niet goed? Daarna kwamen de gedachten, ben ik dan geen goede trainer? Wat wilde ze me eigenlijk vertellen? Het duurde een halve dag voor het kwartje viel. Ze wilde me gewoon helpen. Ahum. Ik ben weer vol in mijn eigen valkuil gestapt. De valkuil van ‘ik kan het wel alleen’ en ‘ik heb geen hulp nodig’.

Zal ik ooit toegeven dat ik een probleem heb?

Als je deze vraag in eerste instantie met nee beantwoordt, heb je net als ik, een psychopathische karakterstructuur. Dat klinkt nogal heftig, hè. Los van de misschien wat heftige naam, is het één van de karakterstructuren. Karakterstructuren zijn verstarde vormen die zijn ontstaan als reactie op kwetsingen in onze geschiedenis. Hoewel iedereen uniek is, zijn er toch een aantal basisreacties te herkennen en de psychopathische is er een van. Wel eentje die ervoor zorgt dat je moeilijk om hulp kan vragen. Heel veel andere mensen vragen hulp als ze dat nodig hebben, vragen zelfs hulp als ze dat niet nodig hebben. Maar de ‘psychopaten’ onder ons doen dat niet. Want hé, dat is je eer te na. Who needs help?

Wantrouwen als houvast

Ik luister naar Anne, hoewel het heeft een dag geduurd om toe te geven dat ze echt gelijk heeft. Ik ga weer meer coachen! En jij? Durf jij je kwetsbaar op te stellen? En erop te vertrouwen dat de ander het beste met je voor heeft? Waarschijnlijk is er geen coach die jouw probleem aankan. Is er geen begeleider expert genoeg om te begrijpen hoe lastig jouw probleem is. Maar geef het een kans. Wil jij hulp bij narcisme. Durf jij een vraag te stellen? Durf jij aan te geven waar je echt mee zit? Wat durf jij toe te geven als je echt naar jezelf kijkt?

Kom maar op!

Door Allard Klok

Hulp bij narcisme

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?