Wat is assertiviteit?

Wat is Assertiviteit?

Assertiviteit of assertief optreden is goed voor jezelf zorgen. Als je assertief bent kun je makkelijker opkomen voor jouw eigen belang en goed aangeven wat voor jou belangrijk is. Soms lukt dat minder goed en zie je vooral het belang van de ander of durf je jouw eigen belang niet aan te geven, dan spreken we van sub-assertief. Soms lukt het aangeven wat je belang is iets te goed, dan eis je jouw belang op of je gaat over de grens van de ander heen, dan spreken we van agressief gedrag.

Assertiviteit is;

 • Feedback kunnen geven en ontvangen
 • Open staan voor reacties van anderen
 • Aan kunnen geven wat jouw belang is
 • Op kunnen komen voor je standpunt
 • Een grens aan kunnen geven
 • Kunnen luisteren naar de ander
 • Aan geven aan de ander hoe je je voelt
 • Een eigen keuze kunnen maken

Assertief leren zijn

Assertiever zijn kun je leren. Van huis uit krijgen we mee hoe je je moet gedragen, wat je wel en niet mag zeggen en hoe we ons ten opzichte van anderen moeten opstellen. Dat leer je aan, en zo ga je dat dan doen. Op het moment dat je merkt dat die stijl niet meer passend is, dan is het tijd om assertiever te worden en dat kun je leren.

 1. Bewust worden van wat er speelt.

Zowel bij jezelf als bij de ander. Voor jezelf opkomen kan pas als je door hebt wat er speelt. Dat noemen we ook wel waarnemen. Letterlijk zien wat er gebeurt in de interactie tussen jezelf en een ander persoon.

 1. Omdat we mensen zijn hebben we emoties.

Soms gebeurt er iets en word je blij, of een collega doet iets waar je boos van wordt en soms worden we bang, van een harde stem of een heftige manier waarop iemand het gesprek aangaat. Doordat we mensen zijn doet het gedrag van anderen iets met ons, gelukkig maar. Assertief leren zijn is makkelijk je gevoel kunnen benoemen en aan kunnen geven wat iets met je doet.

 1. Wat wil ik nu eigenlijk?

Dat is vaak een lastige vraag. Die vraag gaat over wat je behoefte is. Assertieve mensen kunnen goed aangeven wat hun behoefte is. Vaak gaat het kunnen uitspreken van wat je nodig hebt niet over dat dat uitspreken zo lastig is maar over de angst dat we het niet krijgen. Behoefte uitspreken wordt makkelijker als je bewust bent dat je het misschien niet krijgt. Of in een andere vorm

 1. Het lijkt zo makkelijk, je krijgt iets niet en dan vraag je er om. Maar zo makkelijk als het klinkt, zo moeilijk is het om in de praktijk te doen. Als je weet wat je behoefte is is de volgende stap om het uit te spreken. En de oefening dan is vooral om om te kunnen gaan met een nee. Want iemand kan een verzoek ook weigeren.

Assertief optreden

Hoe kun je makkelijker assertief optreden? Nu je weet wat er nodig is om makkelijker voor jezelf op te komen is het ook makkelijker om dat toe te passen. Assertief optreden is niet maar zo hard mogelijk schreeuwen of geen rekening houden met de ander, assertief optreden is vooral heel bewust zijn van wat jij wilt en van wat er bij de ander gebeurt. Dat is de basis waarop je het gesprek kunt aangaan.

Wat is assertiviteit? Tips!

 • Spreek vanuit jezelf
 • Geef een ander ruimte om een reactie te geven
 • Neem de tijd om antwoord te geven op een vraag
 • Luister oprecht naar de ander (zonder dat je er meteen iets mee moet)
 • Geef aan hoe je ergens bij voelt (vaak vertelt de ander dan ook zijn gevoel)

Benieuwd naar onze Assertiviteitstraining en hoe je assertiever kunt optreden? https://therechargery.com/persoonlijke-assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?