Verantwoordelijkheid nemen? Gebruik deze tip.

Makkelijker verantwoordelijkheid nemen

De vakantie is voorbij, het is tijd om je team weer in te stappen. Hoe blijf je dicht bij jezelf en krijg je je team weer in topconditie? Met deze tip ga je goed van start.

Hoe kun je makkelijker verantwoordelijkheid nemen? Verantwoordelijkheid nemen is de ruimte nemen om antwoord te kunnen geven.

Bij elke vraag, bij elke opdracht, bij elk verzoek en bij elke uitnodiging, jezelf de ruimte geven om te kunnen antwoorden. Of er nu sprake is van een hiërarchische verhouding, een vriendschappelijke band of een relatie op gespannen voet. Wat verantwoordelijkheid nemen van je vraagt, is dat je ruimte maakt voordat je antwoord geeft. In die ruimte, in dat moment, daar maak je contact met jezelf.

In het contact met jezelf en het contact met de ander, ontstaat er ruimte om de verschillende belangen af te wegen. Meestal gunnen we onszelf daar de tijd niet voor. Je wilt de ander graag helpen, een plezier doen, of je bent bang om de ander af te wijzen, bang voor een verkeerde reactie of je hebt geen zin in gedoe en zegt maar snel ‘ja’. Zo vergeet je verantwoordelijkheid te nemen.

Jezelf de tijd en ruimte gunnen om een antwoord te geven, is makkelijker vanuit de gedachte dat ook de ander gebaat is bij het beste antwoord. Dus om tijd te maken voor een juist antwoord, help je jezelf en de ander. Zodra je jezelf die ruimte kunt geven om verantwoordelijkheid te nemen is het antwoord altijd oprecht.

Verantwoordelijkheid nemen

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?