Wat is geweldloze communicatie?

Geweldloze communicatie is een manier van communiceren die is ontwikkeld door Marshall Rosenberg, en die is gericht op het bevorderen van verbinding en begrip tussen mensen. Het doel van geweldloze communicatie is om conflicten op een respectvolle en productieve manier op te lossen, zonder geweld of agressie.

De kern van geweldloos communiceren is het gebruik van empathisch luisteren en open en eerlijke communicatie om te helpen de andere persoon beter te begrijpen. Dit betekent niet dat je het oneens moet zijn met de andere persoon, maar wel dat je probeert te begrijpen wat ze voelen en wat ze nodig hebben.

Er zijn vier belangrijke principes die aan de basis liggen van geweldloze communicatie:

Observeren

Probeer te observeren wat er daadwerkelijk gebeurt, zonder te oordelen of te generaliseren. Probeer te beschrijven wat je ziet, hoort of voelt, zonder emoties of beweringen te gebruiken.

Gevoelens uiten

Benoem je gevoelens en emoties, en probeer te begrijpen waar ze vandaan komen. Houd er rekening mee dat gevoelens neutraal zijn, en dat het de manier is waarop we naar de wereld kijken die onze emoties beïnvloedt.

Behoeften benoemen

Probeer te begrijpen wat je behoeften zijn en hoe je die kunt vervullen. Behoeften zijn universeel, dus probeer te begrijpen wat je behoeften zijn en hoe die van anderen.

Verzoeken doen

Als je iets wilt, vraag het op een specifieke en duidelijke manier. Probeer te voorkomen dat je een ultimatum stelt of iemand anders verantwoordelijk maakt voor je gevoelens.

Geweldloze communicatie kan helpen om verbinding te maken met anderen en om conflicten op een respectvolle en productieve manier op te lossen. Het kan ook helpen om de relatie tussen mensen te versterken en om een dieper begrip van elkaars perspectief te krijgen. Als je geweldloze communicatie toepast, zul je merken dat je beter in staat bent om je eigen behoeften te vervullen en om positief te reageren op de behoeften van anderen.

Kijk hier voor onze training Geweldloos communiceren.

Wat is geweldloze communicatie

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?