Duurzaam ontwikkelen

Waarom duurzaam ontwikkelen meer oplevert dan een Quick-fix

Vorige week had ik een mooi gesprek met een klant. De samenwerking in haar team liep niet lekker en ze wilde graag dat iedereen weer met elkaar in gesprek ging. Ik vertelde haar over ons programma en de stappen die nodig zijn om dat te bereiken. ‘Oh nee, maar we hebben hiervoor een middag gepland.’, Zei ze, ‘We hebben geen tijd om hier vier maanden mee bezig te zijn’. ‘Dan moet ik je teleurstellen’, was mijn antwoord. ‘In een middag kunnen we een mooie start maken maar kunnen we niet de teamdynamiek veranderen’.

We leren in de huidige samenleving dat alles snel moet gaan. Processen worden lean gemaakt, procedures moeten efficiënter en teams moeten nog sneller dan voorheen aansluiten op een change. Voor teamontwikkeling verlangen we vaak onmiddellijke verbetering. Het idee van een quick-fix is verleidelijk, maar de realiteit is dat teamontwikkeling tijd en geduld kost.

‘Zal ik je meenemen in de stappen die nodig zijn om duurzaam te ontwikkelen?’, vroeg ik haar. We hadden een mooi gesprek. Ze begreep mijn verhaal volledig, of we samen gaan werken weet ik nog niet.

Waarom duurzaam ontwikkelen meer oplevert dan een Quick-fix lees je hieronder:

Verdiepen kost tijd

   Teamontwikkeling is geen eenmalige gebeurtenis, maar een doorlopend proces. Het vergt tijd om diepgaande veranderingen te bewerkstelligen en om teams in staat te stellen gezonde gewoonten te ontwikkelen. Het bouwen van een secure base voor een team vergt inspanning over een langere periode.

Vertrouwen opbouwen kost tijd

   Vertrouwen is de key van effectieve teams. Het opbouwen van vertrouwen tussen teamleden is echter een langzaam proces. Het vereist open communicatie, het delen van ervaringen en het tonen van betrokkenheid. Een quick fix kan het oppervlakkige vertrouwen creëren, maar om duurzaam vertrouwen op te bouwen, is er tijd nodig om relaties te verdiepen.

Reflectie is nodig

   Teamontwikkeling gaat hand in hand met leren en aanpassen. Het vergt tijd om nieuwe vaardigheden te verwerven, oude gewoonten af te leren en gezamenlijk te evalueren. Buiten het dagelijkse proces met elkaar reflecteren is nodig om elkaar beter te begrijpen.

Iedereen doet mee

   Teamontwikkeling is niet alleen een taak voor managers; het vereist de betrokkenheid van alle teamleden. Het opbouwen van een betrokken teamcultuur vergt tijd om individuele talenten te benutten en om teamleden te inspireren om bij te dragen aan het gezamenlijke succes.

De druk om snel resultaten te behalen is begrijpelijk. Het is echter essentieel om de waarde van tijd en geduld te erkennen. Zo bouw je aan een stevige basis. Die basis zorgt voor blijvende groei en succesvolle ontwikkeling. Lees hier alles over onze programma’s voor teamontwikkeling.

Duurzaam ontwikkelen

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?