Change management? Stop met veranderen!

De mens is een gewoontedier. We gaan graag elk jaar naar hetzelfde land op vakantie, we doen onze boodschappen in dezelfde supermarkt, we werken op vaste tijden (en staan daardoor allemaal in dezelfde file), we lopen in de pauze hetzelfde rondje en we kiezen voor een bedrijfsuitje graag voor het succes van afgelopen jaar. Zo doen we dat. Veranderen van gewoontes kan zomaar voor verwarring en stress zorgen.

Veranderen

Organisaties moeten veranderen. Technologische vooruitgang, veranderende marktdynamiek, andere klantbehoefte of concurrentiedruk noodzaken een organisatie om processen, procedures en systemen steeds te optimaliseren en aan te passen. En zo de organisatie anders in te richten.

In de gesprekken die ik de afgelopen weken met opdrachtgevers voerde hoorde ik deze vragen steeds terugkomen. Vragen wij zoveel meer aan veranderbereid van onze mensen? Is de vraag onevenredig groter of is de veranderbereidheid van medewerkers zoveel verminderd, kan mijn team nog een verandertraject aan?

Complexe wereld

De wereld om ons heen is complex geworden (klimaatverandering en daar bijbehorende milieu-uitdagingen, technologische vooruitgang, globalisering, te kort aan arbeidskrachten, digitale revolutie met een overload aan informatie). Dat maakt dat veranderen vaker en meer nodig is dan voorheen. Dit vraagt van organisaties dat ze nog sneller moeten anticiperen en vaak ook ingrijpender moeten veranderen.

Tegelijkertijd zijn we gewoontedieren. We houden vast aan bekende patronen en vinden verandering stressvol en tijdens de Coronacrisis hebben velen van ons een belangrijke les geleerd: de rust van een avondklok, hoe vervelend die ook leek, is heilzamer geweest dan we willen aannemen.

Stoppen dan?

Moeten we dan maar stoppen met veranderen?

Dat niet. Maar om succesvol om te gaan met verandering, zullen we dit moeten omarmen: verandering eerder zien als een transformatie dan een transitie en het implementeren van Secure Base Leadership.

Waar verandering eerder een lineair proces was van A naar B is een verandering nu veel meer een proces van A naar… Ja, naar waar eigenlijk? Door de onvoorspelbaarheid en snelheid van alle ontwikkelingen moeten we eerder spreken van een transformatie dan een transitie, met alle onzekerheid die daarbij hoort. De onvoorspelbaarheid van de wereld vraagt om flexibiliteit en het vermogen om te navigeren in onbekende territoria.

En Secure Base Leadership. Dat is een stijl van leiderschap die het potentieel van mensen aanboort door hen uit te nodigen om te experimenteren, fouten te maken en veerkracht te ontwikkelen. Leiders creëren een omgeving van bescherming en inspiratie, waarin medewerkers zich veilig voelen om risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan. Dat geeft ruimte om mee te kunnen gaan in een verandertraject.

Deze benaderingen bieden ruimte voor groei en ontwikkeling en houvast om elk veranderproces aan te kunnen. Hoe is dat voor jou? Ben jij verander moe of verander je makkelijk mee?

Change management

Deel deze post!

Benieuwd hoe onze programma's teams beter laten samenwerken?